جرات ورزی دوره منش نوجوانان گروه سیمرغ وققنوس
2020/10/28
ارسال شده توسط محمد رضا رفتاری
12.32k بازدید
این سناریو را در نظر بگیرید:
برای شما هم حتما پیش آمده که در یک موقعیت قرار گرفتهاید که کسی حقوق شما را ضایع کرده یا رفتار نامناسبی داشته است. مثلا در یک صف ترتیب را رعایت نکرده تا چالشهای دشوارتری مثل مسایل مالی و عاطفی رخ داده است.
در واکنش اول به این سناریو:
گام اول – شما به این نتیحه رسیدهاید که حرفی نزنید، تعارضی نداشته باشید و به اختلاف دامن نزنید.
گام دوم – بعدش هم به خود گفتهاید که ببین چقدر بزرگوارم و سعه صدر دارم و اصلا به این چیزها و این آدمها اهمیت نمیدهم. درواقع یک نقاب خوشآبورنگ ساختهاید که حالتان بد نشود.
گام سوم – اما بعدش یک ندای درونیتر در شما به فریاد درآمده که باید حقت را میگرفتی! چقدر ترسو و بیعرضه هستی که میگذاری حقت را بخورند! دچار خودسرزنشگری شدهاید که دوباره فلان و بهمان میکنم و در اولین فرصت به حسابش میرسم و کینهتان سرریز میشود اما بعدش هم کاری نمیکنید و آن آدم دوباره هم در موقعیت بعدی کلاه دیگری سرتان میگذارد.
در واکنش دوم به این سناریو:
گام اول – غیر از این سناریوی پرتکرار، در همین موقعیت ممکن است طور دیگری رفتار کنید. شروع کنید به داد و بیداد کردن و صدایتان را بالا ببرید. دستتان شروع کند به لرزیدن و گلویتان خشک شود. لهجه شهرستانیتان هم که کمرنگ شده در این حالت عصبیت ناخودآگاه برگردد و حرف زدن هم برایتان دشوار شود! کار تا دست به یقه شدن پیش برود و منتظر باشید بقیه شما را جدا کنند. و در نهایت با تهدید و ناسزاگویی آنجا را ترک کنید.
گام دوم – بعدش با خود بگویید خوب کاری کردم که یارو را سر جایش نشاندم. من نمیگذارم کسی زور بگوید و به او فهماندم کارش درست نبوده است. یک نقابی از شجاعت و حامی حقوق ضعیفان هم جلوی صورت میگیرید تا حالتان بد نشود.
گام سوم – اما بعدش از رفتار خشن و کلام خود پشیمان شوید. دنبال راهی باشید که شرایط را به قبل برگردانید ولی در اغلب موارد آب رفته به جوی برنمیگردد. ترجیح میدهید از آن رابطه خارج شوید یا در معرض قرار نگیرید و رابطه را با همان سطح تعارض ادامه دهید.
راه حل چیست؟
ما در هر دو سناریو به این موقعیت، به شیوه مناسبی پاسخ ندادهایم بلکه به صورت واکنشی رفتار کردهایم. اما آیا سناریوی سومی هم میتواند وجود داشته باشد؟
بلی، بین این دو سناریو یک نوار باریکی است که میتوانیم روی آن قرار بگیریم. این نوع پاسخ، مانند عملیات بندبازی است که اگر کمی به یکی از دو سمت حرکت کنیم سقوط میکنیم. این مهارت بندبازی در رفتار را اصطلاحا «جرات ورزی» یا «جرات مندی» میگوییم.
جراتورزی یا جراتمندی یکی از نشانههای عملی عزت نفس است. کسی که جراتمندی دارد در این ماجرا میتواند بدون اینکه وارد انفعال شود و کاری نکند یا اینکه وارد خشونت شود و نتواند موقعیت را مدیریت کند یک راه سومی را در پیش میگیرد که بتواند مساله را بدون انفعال و پرخاش بطور بالغانه حل کند.
این مهارت کلیدی در رفتار کاملا آموختنی است و ما از مشاهده رفتار دیگران آن را میآموزیم. از آنجایی که رفتار جراتمندانه در محیط ما کمتر رخ میدهد قاعدتا منبع یادگیری ما دو سناریوی دیگر است.
مناسبترین سن برای یادگیری جراتمندی دوره کودکی و نوجوانی است و البته در بزرگسالان هم با توجه و مراقبت رفتار و تمرین و تکرار و تکرار و تکرار، قابل اکتساب است. تکنیکهای جراتمندی به ما کمک میکند که بتوانیم بدون پایمال کردن حقوق دیگران از حق خود دفاع کنیم و با عزت نفس، ابراز وجود کنیم.
پ ن: در دوره جراتورزی نوجوانان، به تشریح روشها و تمرین عملی تکنیکهای جراتمندی میپردازیم. به زودی این دوره را برای بزرگسالان هم طراحی خواهیم کرد. کاری دشوار است اما خوشبختانه ممکن.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
پاسخ معما چیه!؟
پاسخ معما چیه!؟ بیشتر از اینکه پاسخ برای این پرسش...
آرامش از کجا میاد؟
آندره ژید میگه؛ «هر گاه رد پای کسی که آرامشم...
بله میگیری اگه بتونی!
بله نمیگیری اگه نتونی … 1- شنونده خوبی باشی مذاکرهکننده...
آدم خوب، سیستم بد!
ادواردز دمینگ میگه؛ «سیستمهای بد، پیوسته به آدمهای خوب...
تحت درمان!
? یه نفر تجربه تراپی و مشاوره گرفتنش رو باهام...
رابطه در یک کلمه
? رابطه در یه کلمه چیه؟ رابطه اصیل در یه...
0
0
رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
وارد شدن
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها